Az elbagatellizált epe
Egy kis testismeret.
Ismerjük meg közelebbről az epe funkciót, mert már csak akkor hallunk róla, ha a hólyagot el kell távolítani vagy epekövesség gyanúja áll fenn. Ismét a prevenció lesz a kulcs.
Az epe kiválasztása a májhoz köthető, az epehólyagban az epe tárolása történik.
Az epe feladata:
- a zsír (tápanyag) bontása
- vastagbél ürülésének segítése
- "rossz" baktériumok elpusztítása, vagyis fertőtlenítő szerep
- a bélben, a megfelelő mikrobiom egyensúlyának fenntartása
- a zsírban oldódó A-,D-,E-vitaminok felszívódásának optimalizálása
- a gyomorsav ph-jának kiegyenlítése
- a méreganyagok kiválasztása, eltávolítása
- pajzsmirigyhormon átalakítása aktív állapotúvá
- a túl magas koleszterinszint megakadályozása
Az alacsony epetermelés tünetei:
- székrekedés
- puffadás
- fájdalmas emésztés, székelés
- "lebegő" széklet, világos szín, erőteljes szag
- olajos érzetű, anális szivárgás
- jobb oldalba besugárzó vállfájdalom
- alacsony pajzsmirigyfunkció
- vitaminhiányos állapot (D-vitamin stb)
- esszenciális zsírsavak hiányából adódó tünetek
És ami még aláaknázza az epe működését:
- a túl gyakori evés (nincs idő koncentrálódnia)
- az epehólyag eltávolítása
Milyen élelmiszerekkel támogathatjuk koncentrációját, minőségét?
- citrom, gyömbér
- gyermekláncfű, ezerjófű, borsmenta, articsóka, bojtorjángyökér
- kolin
- kurkuma, bármely fűszernövény, pl. kakukkfű, borsika, rozmaring stb.
- minőségi húsfélék stb.