Vércukorszint, inzulinszint és az étrend-kiegészítők
Készítettem ebben a témakörben egy rövid összefoglalót, mert több levelet, kérdést kaptam a napokban.
Fontos tudnunk, hogy az étrend-kiegészítők nem csodaszerek, komplex táplálkozási (és egyéb változtatások!) irányelvek is szükségesek.
1. Magnézium: vércukorszint szabályozása, de ebben az esetben a kiegyenlített ionháztartás a legfontosabb (itt jön szóba a kálium szerepe is)
Sok élelmiszerünkben található a magnézium, de nem igazán fogyasztjuk őket: mángold, spenót (a zöld zöldségek), tökmag, mandula, minőségi kakaóbab, kakaópor stb.
2. Króm: a normális vércukorszint fontos tényezője (egyéb ásványi anyagok pótlásának kérdése is felmerül, pl. bór, molibdén, cink stb.)
Krómban gazdag ételek: brokkoli, legeltetett állatok húsa
3. B-vitaminok
A, B1-vitamin: szénhidrát-anyagcserében kiemelkedő szerepű
B, Kolin és Inozitol: inzulin-rezisztenciában, feltételezett zsírmáj kialakulásánál rendkívüli segítség
C, Folát: inzulin-érzékenység javításához
4. NAC: szervezetünk glutationszintjének fokozása, máj regenerációja (ha szükséges a megállapított terápiában)
5. Alfa-liponsav: egy olyan antioxidáns, amely a sejtszintű regenerációban is részt vesz, és az inzulinháztartást is pozitívan befolyásolja (Kolin+Inozitollal érdemes kombinálni). Neuropátiás tünetekben is alkalmazható.
6. D3-vitamin: bármely vércukor-inzulin problematikában alapvető fontosságú kiegyenlítése a szervezetben
7. Omega-3 zsírsavak: trigliceridszint helyreállításában nagy segítség
8. Glicin: vércukorszintet szabályozó és trigliceridszintet csökkentő aminosav
9. Fahéj: inzulin-érzékenység növelése (pl. magas éhomi vércukorszint), trigliceridszint csökkentése
10. Gyógynövények: rengeteg hatóanyag, növény (berberintől a vadárvácskáig) áll rendelkezésünkre, itt is a személyre szabottság a lényegi motívum